Statoil skrinlegger planer om nytt hovedkontor på Forus

Statoil skrinlegger planer om nytt hovedkontor på Forus

Lave oljepriser og generelle nedgangstider i økonomien gjør at Statoil skrinlegger planer om et nytt hovedkontor på Forus. Selskapet må spare penger og den nåværende kapasiteten er tilstrekkelig nok i følge pressetalsmann i Statoil, Morten Eek.

Beslutningen kommer etter flere år med inntektsfall og nedskrivninger for selskapet som begynte på nedturen etter den dramatiske kollapsen i oljeprisen mellom 2014 og 2015. Planene om å bygge nytt hovedkontor ble lansert i 2012, midt i en historisk oljeboom der prisene lå på over 120 dollar fatet. Det nye hovedkontoret skulle koste mellom 2,5 og 3 milliarder norske kroner, og skulle etter planene være ferdig i 2018. Etter flere år med spekulasjoner kunne Statoil nylig annonsere at prosjektet ville bli for dyrt å realisere, og at driften skal fortsette i de byggene selskapet disponerer på Forus øst i dag.

Det nye milliardbygget var basert på arkitektkontoret Wingårdhs prosjektforslag, E=mc² og skulle ligge på Forus vest i Sandnes kommune. Det spektakulære signalbygget skulle etter planen bli 80 meter høyt og 80.000 kvadratmeter stort. Prosjektet ble flere ganger forsinket etter store uenigheter om parkeringsplasser tilknyttet bygget. Fylkesutvalget i Rogaland ville ikke godta Statoils planer om totalt 2.100 parkeringsplasser og krevde at Statoil måtte kutte minst 888 av de planlagte plassene. Uenigheten om parkeringsplasser kan ha ført til forsinkelsen som nå gjør at planene om bygget skrinlegges.

Flere lokalpolitikere i Stavanger-regionen er nå bekymret for at Statoils hovedkontor gradvis vil flyttes til Oslo. I 2015 solgte Statoil sitt gamle hovedkontor på Forus til det amerikanske selskapet Colony Capital, INC til 2,5 milliarder kroner. Samtidig inngikk Statoil en leieavtale på 15 år med opsjon om forlengelse på det eksisterende bygget. Etter skrinleggingen av det nye hovedkontoret, ble det også kjent at selskapet skulle avslutte leieavtalen på to av de fire byggene de disponerer på Forus i dag. Arbeidsstokken i oljehovedstaden vil derfor trolig bli drastisk redusert i årene som kommer, og det blir spennende å se hva selskapet planlegger videre.

Statoil disponerer allerede et stort signalbygg på Fornebu i Oslo, men også dette ble solgt sammen med inngåelse av en 15-års leieavtale. Per dags dato eier ikke Norges største selskap de to største kontorbyggene de disponerer. Statoils plan virker å styrke likviditeten og spare litt ekstra i et tøft marked. Selskapet gikk med dundrende underskudd i både 2015 og 2016, og spår fortsatt nedgang i 2017 før trenden eventuelt vil snu. Oljefesten har dessverre ført til eksponering av svak økonomisk kontroll hos oljeselskapene, som nå gjør seg gjeldende i store kutt og nedskjæringer. Prioritering av nybygg har altså også kommet på den lista.

 

Er du lei av å vente på at oljeprisen skal stige til gamle nivå, kan det være lurt å prøve lykken andre steder mens du venter. Bingoguiden.net gir deg full oversikt over bingo- og nettspill med de beste jackpotene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *